Ei otteluita

Uutiset

25.06.2016
Yhden kahvikupin tarina

Oma pelaajaura päättyi 23-vuotiaana, kun täytyi tehdä vaikea päätös työn ja pesäpallon välillä. Valinta työn hyväksi ei sinänsä harmita, mutta samasta ikäryhmästä nousi parin vuoden sisällä pelaajia Superiin Nurmon Jymyn nousun myötä, niin se että olisiko itsellä rahkeet riittäneet myös sinne asti on joskus mietityttänyt. Se on myös ollut mielessä, että mikäli silloin olisi ollut mahdollista saada yhtä kokonaisvaltaista valmennusta, kuin nykypelaajat saavat olisi valinta voinut olla myös toinen. Silloin ei samalla tavalla mietitty peliä ja siihen liittyviä asioita, vaan tehtiin vain pirusti punttia ja lyötiin palloa niin lujaa kuin jaksettiin. Tällainen harjoittelutyyli oli aika kuluttavaa, kun teki käytännössä kokopäiväisesti töitä samalla, pääasiassa vielä yötöitä. Välillä tilanne oli se, että töissä laitettiin Seinäjoella ovet kiinni viideltä aamulla ja oltiin Kouvolassa kello 13 pelaamassa. Uran loppumisen myötä loppui myös pesäpallon seuraaminen ja ainoa peli, jonka kävin katsomassa ennen vuotta 2011, oli Jymy-Kitee finaali vuonna 2005.

Mukaan taustatoimintaan

Uran jälkeen olin pitkään mukana pesäpallossa aivan tavallisena sponsorina, kunnes syksyllä 2010 Aulis Paski kutsui Tanelin Tuvalle kahvikupille ja alkoi houkuttelemaan mukaan Nurmon Jymyn taustalle. Monien keskusteluiden aikana itselle valkeni, että oma kasvattajaseura oli sellaisessa tilanteessa, että pelkkä korjausliike ei enää auttanut ja taustalla olisi tehtävä totaalinen suunnanmuutos. Vielä vuonna 2008 pronssia voittanut Jymy oli sen jälkeen pelannut sijoista ynnä muut. Seura ja joukkue ei enää ollut kiinnostava pelaajien eikä katsojien silmissä. Jymyssä tehtiin kaudella 2011 nuorennusleikkaus ja mukaan nostettiin omia kasvatteja. Näin jälkeenpäin ajateltuna tuolloin alettiin jo rakentamaan pohjaa JymyJusseille, sillä mukana olivat muun muassa Jukka-Pekka Vainionpää, Jani Viljanen, Mikko Vainionpää, Paavo Pelto, Ville-Pekka Jokinen, Jussi-Pekka Maunuksela, Joonas Hiirikoski ja Juho Toivola. Ensimmäinen kausi antoi positiivisen kuvan, kun nuori joukkue taisteli runkosarjan loppumetreille asti pudotuspelipaikasta. Seuraavaan kauteen lähdettiin jo kovemmin odotuksin, mutta kaudesta tuli jotain muuta kuin menestys. Heinäkuussa oli jo selvää, että ainoa tavoite oli säilyttää sarjapaikka seuraavalle kaudelle. Tuo tavoite toteutui syksyllä karsintasarjassa Seinäjoen Maila-Jusseja vastaan. Samalla, kun tulin mukaan Jymyn taustatoimintaan alkoi itselle valjeta seinäjokisen huippupesäpallon tila. Jymy ja Maila-Jussit kilpailivat samoista resursseista ja eikä kilpailutilanne enää palvellut kumpaakaan seuraa. Pitkään hautunut yhteistyö aloitettiin lopulta syksyllä 2012, kun JymyJussit näki päivänvalon.

JymyJussit

Ilman JymyJusseja ei Seinäjoella olisi todennäköisesti hetkeen pelattu miesten Superpesistä. Jymyn luopuminen sarjapaikasta olisi ollut erittäin todennäköinen vaihtoehto ja vaikka Maila-Jussit olivatkin päättäneet panostaa nousuun takaisin Superpesikseen tosissaan, olisi nousu pelaamalla ollut todella haastavaa. Toisaalta painetta seurojen yhdistymiselle tuli myös sponsoreiden puolelta. Kaikille oli viimeistään tässä vaiheessa selvää, että resurssien jakaminen kahden seuran välillä veisi vain molemmilta sekä sponsoreita että katsojia. JymyJussien lähtö oli hurja. Aluksi tuoreella seuralla ei ollut edes kynää pöydällä ja puolentoista kuukauden päästä kasassa oli joukkueellinen pelaajia, pelinjohto, valmennus ja taustaorganisaatio. Näin jälkeenpäin ajateltuna tahti tuolloin oli niin kova, että monta tärkeää palasta jäi tuolloin huomioimatta ja kivijalka jäi liian hataraksi. Kun tuon hataran kivijalan päälle ruvettiin kasaamaan taloa, ei se sitten kestänyt yhtä huonoa kautta, joka tuli vuonna 2015. Seura ei ollut vielä siinä kunnossa, että se olisi voinut pelata mestaruudesta kolmen vuoden sisällä perustamisesta. Tämä tavoite johti moniin ehkä hätiköityihinkin päätöksiin ja sitä kautta moni tärkeä asia, joka olisi lujittanut tuota kivijalkaa jäi liian vähälle huomiolle. Tämä asia on monesti jälkeenpäin harmittanut. Paljon hyvääkin JymyJussit ovat saaneet aikaan. Parhaimpana esimerkkinä Sami-Petteri Kivimäen luoma harjoittelukulttuuri, joka on jatkunut vielä Sämpyn vaihdettua seuraa. Tämän kaltaisen harjoittelukulttuurin luominen on ainoa tie, jotta voidaan joskus pelata Suomenmestaruudesta. Haluankin kiittää Sami-Petteriä omien silmienkin avaamisesta tämän asian suhteen.

Oman ajan käyttö

Omaa aikaa JymyJusseihin kuluu sen verran, että tätä voi kovasti pitää osa-aikatyönä. Päivittäin tulee hoidettua jotain JymyJusseihin liittyviä asioita ja melkein se tahtoo mennä niin, että kahdessa tunnissa ei vielä tapahdu mitään. Oman työnkuvaan kuuluu tällä hetkellä jossain määrin kumppanuuksien hankkiminen, muiden liiketoimintamallien pohtiminen ja päätösten teko. Tavoitteena tässäkin hommassa on sama kuin yritysmaailmassa; tehdä itsestään mahdollisimman turha. Tämä ei tarkoita missään nimessä, että haluaisin jäädä pois taustatoiminnasta vaan enemmänkin sitä, että päätöksentekoketju olisi kunnossa hallituksen puheenjohtajasta joukkueen huoltajaan asti.

Suhde pesäpalloon tänä päivänä

Jos miettii, että mitä pesäpallo on minulle antanut, niin haluaisin kääntää asian mieluummin niin päin, että mitä annettavaa minulla on pesäpallolle. Oman pelaajauran loppumisen jälkeen taustatoiminnassa mukana olo on antanut uuden mahdollisuuden kehittää lajia. Näen, että pesäpallo on nyt menossa oikeaan suuntaan, kun asioita mietitään nykyään myös yritysmäisesti. Toisaalta huolettaa myös huippupesäpallon ja junioritoiminnan välisen kuilun kasvaminen. Päätuote eli Superpesis on kyllä kunnossa, mutta kiinnostavuus lajina nuorten silmissä on valovuoden päässä jääkiekosta tai salibandystä.

Uran huippuhetki

Jos miettii uraa taustatoiminnassa, niin olisi helppo sanoa, että JymyJussien Halli-SM hopeamitali 2015, mutta haluan kuitenkin nostaa esille Seinäjoen Itä-Lännen kesältä 2014. Siitä haluttiin tehdä ja tehtiin kaikkien aikojen Itä-Länsi. Numeroiden valossa tarvittiin kolme edellistä Itä-Länttä nokittamaan Seinäjoen tapahtuma. Numeroita tärkeämpää on omasta mielestä kuitenkin se, että pesiksen yleinen tilanne parani tuona viikonloppuna ja kaikki olivat yhtä perhettä yhden viikonlopun ajan. Samalla myös itselle selvisi, että pesiksessä on ihan oikeasti mahdollista tehdä yhteistyötä, kunhan vain tahtotila löytyy. Urheilussa on tottakai aina kilpailutilanne ja tuohon tilanteeseen liittyy paljon tunnetta, mutta joutavanpäiväinen selkäänpuukottaminen ei vie tätä lajia todellakaan oikeaan suuntaan. Positiiviset kokemukset Itä-Länsi viikonlopusta tietävät myös sitä, että Seinäjoella pelataan uusi Itä-Länsi mahdollisimman pian. Jos asia on pelkästään minusta kiinni, niin kuluvan strategiakauden aikana, eli viimeistään vuonna 2020. Viimeisimpänä huippuhetkenä voi kyllä mainita myös Jukka-Pekka Vainionpään tekemä jatkosopimus JymyJussien kanssa. Se oli osoitus siitä, että asioita on tehty oikein, kun Superpesiksen tavoitelluin pelaaja tekee seuran kanssa jatkosopimuksen. Haluankin vielä henkilökohtaisesti kiittää Jukkista luottamuksesta JymyJusseja kohtaan sekä rohkeudesta lähteä yhdessä seuran kanssa rakentamaan tulevaisuuden menestysjoukkuetta.

Sopimusneuvottelut pelaajien kanssa

Nykyään sopimusneuvottelut ovat muuttuneet niin, että raha näyttelee entistä pienempää osaa kokonaisuudessa. Nykyään neuvotteluissa keskitytään rahan lisäksi paljon myös seuran toimintaan ja toiminnan jatkuvuuden edellytyksiin, joukkueen rakenteeseen ja harjoitteluolosuhteisiin. Pelaajat itse tiedostavat myös sen tilanteen, että seuralla on tietynkokoinen potti jaettavaksi kaikkien pelaajien kesken ja jos yksi pelaaja rohmuaa siitä leijonan osan, on kilpailukykyisen joukkueen rakentaminen haastavaa. Välillä on tilanteita, että pelaajat itse kyselevät, että jos minulle maksetaan tämän verran, niin kuka pelaaja olisi mahdollista vielä saada joukkueeseen. JymyJussit haluaakin olla edelläkävijä uudentyyppisten pelaajaneuvotteluiden tekijänä. Pelaajia pystyy sitouttamaan joukkueeseen muillakin tavalla, kuin kukkaron nyörejä avaamalla aina vaan isommalle. Seinäjoki kasvukeskuksena pystyy tarjoamaan edellytykset pesäpallon ulkopuoliselle elämälle niin opiskelu -kuin työpaikkojen muodossa. Tätä mahdollisuutta ei ehkä aikaisemmin ole osattu hyödyntää oikein. JymyJussit ei kuitenkaan rehellisesti sanottuna ole vielä sillä tasolla kiinnostavuuden suhteen, kuin haluaisin sen olevan. Kuitenkin pienen ajan sisällä on ollut havaittavissa selkeää muutosta parempaan tämän asian suhteen. Itse haluaisin nähdä asian niin päin, että JymyJussit eivät valitse pelaajia vaan pelaajat valitsevat JymyJussit. Tämä tarkoittaa tietysti sitä, että JymyJussien olisi pystyttävä tarjoamaan kiinnostava kokonaisuus urheilullisen menestymisen ja urheilun ulkopuolisen elämän kombinaatiosta.

JymyJussit viiden vuoden päästä

JymyJussit on viiden vuoden päästä toiminnallisesti sarjan paras seura. Toiminnallisesti paras seura lauseen jälkeen on helppo vetää yhtäläisyysmerkki Suomenmestaruuteen, mutta tuo lause ei automaattisesti tarkoita sitä. Viime syksynä on väännetty strategiaa vuosille 2016-2020. Visioksi tuohon strategiaan on kirjattu lauseet; JymyJussit pelaa pesäpalloa Suomen huipulla vuonna 2020 pääosin Etelä-Pohjalaisten pelaajien voimin ja on johtava huippupesäpallon kehittäjä. JymyJussit toimii pitkäjänteisesti ja talous on vakaalla pohjalla.

Seuran arvoja on myös pohdittu tarkasti, koska ne tarjoavat seuralle identiteetin ja niihin voivat niin kannattajat, pelaajat, taustahenkilöt kuin yhteistyökumppanitkin samaistua tai olla samaistumatta. Tärkeää on kuitenkin luoda arvojen kautta perusta, jolle toiminta rakentuu. JymyJussien arvot ovat;

LAADUKKUUS

- seurassa tekeminen on laadukasta kaikissa toiminnoissa, seurajohto, valmennus, pelaajat ja talkooväki mukaan luettuna. Laadun takeena selkeät ohjeet toiminnoista kentällä ja sen ulkopuolella

YHTEISÖLLISYYS

- yhteisöllisyys näkyy kaikkialla ja kaikessa mm. toisista välittämisenä, yhdessä toimimisena. Kaupunkikuvassa näkyy yhtenäinen brändätty JymyJussit

POSITIIVISUUS

- kaikesta löytyy positiivista, positiivinen asenne näkyy myös tekemisessä. Vastoinkäymiset voitetaan myönteisellä ajattelulla

SITOUTUNEISUUS

- seuran toimijat ovat sitoutuneita tekemiseen, vastuu kannetaan ja tehdään asiat seuran etu huomioiden

PITKÄJÄNTEISYYS

- työ on pitkäjänteistä ja tavoitteellista pitkällä aikavälillä

Yhteistyökumppanit

Yhteistyökumppaneille JymyJussit haluaa tarjota hyvän alustan yhteistyölle. Tavoitteena on, että molemmat saavat maksimaalisen hyödyn yhteistyöstä. Esimerkiksi omat yritykset PRP ja Tanelin Tupa eivät ole mukana vain siksi, että minä niin haluan vaan molemmat yritykset sekä JymyJussit saavat kongreettista hyötyä yhteistyöstä. Mikäli katsotaan, että yhteistyö ei hyödytä molempia osapuolia ei edellytyksiä yhteistyön jatkamiselle ole. Esimerkiksi PRP ei käytä markkinoinnissaan kohdennettua markkinointia vaan tarkoitus on olla ihmisten mielessä silloin, kun tarve PRP:n palveluille ilmenee. Yrityksen onkin hyvä miettiä etukäteen, että mitä se yhteistyöltä haluaa. JymyJussien tehtäväksi jää sitten yhteistyökuvion miettiminen. Jos yritys haluaa esimerkiksi tavoittaa lapsiperheitä, JymyJussit voivat tuoda asiaa esille omistajaseurojen juniorijoukkueissa.

Talkooväki

Pesäpalloseuran pyörittäminen ei olisi mahdollista ilman talkoolaisia, jotka luopuvat mahdollisesti jo nyt vähäisestä vapaa-ajastaan ja tulevat peleihin esim. järjestyshenkilöiksi, makkaranmyyntiin ja kaikkeen toimintoihin, joita ilman ottelutapahtuman järjestäminen ei olisi mahdollista. Nuo talkoolaiset ovat korvaamaton voimavara JymyJusseille ja koko pesäpalloliikkeelle. Osoitan henkilökohtaisen kiitoksen jokaikiselle talkoolaiselle, jotka ovat mukana mahdollistamassa huippupesäpallon pelaamisen Seinäjoella. 

Lopuksi haluan toivottaa kaikki pesäpallon ystävät loppukauden ajaksi seuraamaan nuoren JymyJussi-joukkueen esityksiä. Pojat ovat vastoin kaikkia ennakko-odotuksia tällä hetkellä sarjassa kahdeksantena ja peli-ilo oikeasti välittyy myös yleisöön asti. Nyt on oikea hetki asettua joukkueen ja seuran taakse ja osoittaa tukea saapumalla sankoin joukoin Ilkka-areenalle ja kannustaa joukkuetta entistä parempiin suorituksiin.

Ossi

-Ossi Viljanen


Takaisin uutisiin

 • grano
 • unico_logo
 • metehe png logo
 • Koff
 • seepee
 • Kulta_katriina_logo
 • piristeel
 • nordea
 • Intersport
 • lähitapiola
 • ilkka
 • sjoenenergia
 • seira
 • prp
 • op
 • Kodin remonttiykköset
 • PIKI logo pysty
 • karhu
 • bstr
 • värimiehet_punainen_ulkolinja
 • atria-logo
 • salotta
 • Gemifin.JPG
 • alma
 • tukkutalo
 • Nyqs nettios
 • Fysiopiste
 • Etappi 1

Naamakirjassa

 • eepee110
 • Seinäjoki-logo
 • BSTR
 • prp-jumyjussit
 eepee110
 Seinäjoki-logo
 BSTR
 prp-jumyjussit