Ei otteluita

Uutiset

04.05.2014
Kausiennakko 2014

Superpesiskausi 2014 alkaa taas olemaan ovella ja on aika pohtia mistä asetelmista kauteen lähdetään, mitä on muuttunut viime kesästä ja mitä eväitä milläkin joukkueella on repussaan. Sarjajärjestelmä muuttui viime kaudelta siten, että valintakierrokset jäivät pois ja tilalle tulivat välisarjat. Tämä nostaakin ottelumäärää ja runkosarjassa pelataan tänä kesänä aiempaa enemmän otteluita, kun joka joukkueelle kertyy yhteensä 30 runkosarjapeliä. Tämä tarkoittaa myös sitä, että aikaisempia yhden kauden ennätyksiä tullaan mahdollisesti tekemään uusiksi. Lähimpänä liipasimella vaarassa saattaa ainakin olla Sami Joukaisen 103 lyödyn juoksun ennätys, jota varmasti kiikaroi niin Jere Dahlström, Janne Mäkelä, Jukka-Pekka Vainionpää ja Juha Niemikin. Oman kortensa kekoon kantaa luonnollisesti myös nykyisen ennätyksen haltia, joka oli koko viime syksyn yksi suurimmista siirtovonkaleista siirtyessään Joensuun Mailan väreihin. Katsotaan mitä pesiskesä 2014 tuo tullessaan ja nautitaan jokaisesta suorituksesta kentällä. Ainakin ennakkokaavailuissa ja hallipelien perusteella luvassa on ennätystasainen taistelu siitä, kenen kaulaan mitaleja syyskuussa ripustetaan.

Seinäjoen JymyJussit

Halli-SM lopputurnauksen karvaan kalkin kovettamat seinäjokiset eivät lähde tinkimään kauden tavoitteestaan piirun vertaa, vaan tarkoitus on poistua syksyllä kentiltä voittajina. Jobinpostia JymyJussit saivat ennen huhtikuun etelän leiriä, kun Tero Viinamäki joutui jättämään alkukauden leikit väliin. Halli-SM:n valmistavassa harjoituksessa välilevyn pullistuman saanut polttaja pysyy poissa kentiltä kesäkuulle asti. Siirtomarkkinoilla JymyJusseilla oli sekä tulijoita että lähtijöitä. Tulopuolella seinäjokiselle pesisyleisölle erittäin tuttu pelaaja, Mikko Vainionpää tuo joukkueeseen paitsi johtamista, niin myös kylmäpäisyyttä syksyn ratkaisupeleihin. Kaikki Mikon uraa viime vuosina seuranneet tietävät, että mihin ajankohtaan kuntohuippu ajoittuu. Tulopuolella ovat lisäksi myös moninkertainen itä-länsi pelaaja Veli-Pekka Yli-Hirvelä, joka vaihtoi Koskenkorvan härkäpaidan JymyJussien mustahopeaan peliasuun. Muita tulijoita Seinäjoella ovat Ilari Siutla Kankaanpään Mailasta ja Joonas Eirola Manse PP:n Suomi-sarja joukkueesta. Lähtijöitäkin joukkueesta löytyy, sillä viime kesänä itä-lännessä debytoinut Paavo Pelto siirtyi Pattijoen Urheilijoiden rosteriin. Uransa viime syksyyn päättänyt Juha-Matti Matilainen pyörsi kuitenkin päätöksensä ja siirtyi Alajärven Ankkureiden muutenkin vahvistuneeseen joukkueeseen. Lisäksi Jussi-Pekka Maunuksela siirtyi Ykköspesikseen Ulvilan Pesä-Veikkojen lokkipaitaan ja Markus Ojanperä sekä Joonas Hiirikoski päättivät uransa.

Seurantaan: Mielenkiintoinen seurattava kaikilla pesispaikkakunnilla on superjokeri Jukka-Pekka Vainionpään lyöntivire. Talven haastattelussa "Jukkis" lupasi pilke silmäkulmassa vaatimattomaan tyyliinsä pelata samalla tasolla, kuin viime kesänä. Tämähän tarkoittaa sitä, että sata "kihausta" on todella lähellä.

Alajärven Ankkurit

Superpesikseen paluunsa jälkeen molempina kausina jumbosijalle valahtaneet Ankkurit hankkivat syksyn siirtomarkkinoilta varsin päteviä vahvistuksia. Tulopuolelle saadaan merkata Aki Orava, Ismo Ankkuri sekä Juha-Matit Jaatinen ja Matilainen. Varsinkin blogikirjoituksellaan pesäpalloväen mietteliääksi saanut Orava tuo verrattain kokemattomaan Ankkuriryhmään tarvittavaa johtajuutta ja esimerkkiä. Nyt Ankkureiden tilanne on se, että runkosarjan jumbosija on pakko jättää muille ja lähteä tosissaan taistelemaan paikasta aurinkoon ja kahdeksan parhaan joukkoon. Jobinpostia Ankkureille tuli heti syksyn ensimmäisissä harjoituksissa, kun hyvän viime kauden pelannut Sasu "Matin poika" Iivarinen loukkaantui pahasti alkusählyssä ja kausi oli käytännössä paketoitu ennen kuin se ehti edes kunnolla alkaakaan. Toivotaan Sasulle paranemista ja pikaista paluuta pesiskentille.

Seurantaan: Kotiseuduilleen palannut Ismo Ankkuri on saanut uutta virtaa pelaamiseen ja tämä on näkynyt jo talven harjoitusotteluissa. Seurataan siis "IC:n" otteita kauden aikana, jonka harteille sovitetaan ensimmäistä kertaa todellisen ykköskotiuttajan viittaa. Muutenkin joukkue uhkuu varmasti näyttämisen halua ja uusien vahvistusten myötä on myös potentiaalinen pudotuspelijoukkue. Järviseudulle saadaan varmasti tulevana kesänä sähköisempiä paikallisvääntöjä Vimpelin ja Alajärven välille, kuin mitä viime kesänä.

Hyvinkään Tahko

Kankeasti viime kauden aloittanut ja lehtien palstojen mukaan sisäisten ristiriitojen kanssa paininut Tahko paransi kuitenkin peliään runkosarjan loppua kohti. Hyvinkään bensa kuitenkin loppui puolivälierässä Joensuuta vastaan ja lopputulos ei varmasti ollut se mitä eteläisessä Suomessa oli ennen kauden alkua ennakoitu. Lukkariksi joukkue hankki Juha Puhtimäen Koskenkorvan Urhelijoista, joka on selkeä vahvistus myös sisäpeliin. Nyt Tahkolla on yksi sarjan parhaista kärjistä Lauri Vierimaan ollessa numero ykkönen, Pasi Kokkosen kakkonen ja Puhtimäen numero kolmosen. Näitä miehiä pääsee iskemään kotiin parivaljakko Juha Korhonen-Riku Rantanen.

Seurantaan: Varsin vaihderikkaan viime kauden pelannut Puhtimäki on nyt kovan paikan edessä. Siirtyi Hyvinkäälle kovin odotuksin ja nyt todenteolla ulosmitataan pystyykö ottamaan lautasen haltuun, joka olisi Tahkon ulkopelin kannalta varsin toivottavaa. Niskaan hengittää muuan Riku Rantanen, joka takaa sen että Hyvinkään lukkaritilanne on varsin kilpailullinen.

Joensuun Maila

Halli-SM:ssä kotiyleisön edessä hienosti paineet kestäneet pohjois-karjalaiset ottivat seurahistorian ensimmäisen kultamitalin kukistaessaan Vimpelin loppuottelussa. Viime kaudella jalometallin makuun päässyt joukkue on nostanut melkoisen pesisbuumin Joensuussa. Siirtomarkkinoilla seura oli taas edellisvuoden tapaan aktiivinen hankkien Kankaanpään Mailasta Jonne Kemppaisen ja Jouni Itävalon. Suurimman kohahduksen aiheutti kuitenkin kaikkien aikojen lyöjäkuninkaan Sami Joukaisen siirtyminen Kouvolasta Joensuuhun. Myös pelinjohtorintamalla tapahtui, kun Janne Vuorinen korvasi Antti Eteläpään. Lähtijöitäkin seurasta löytyy. Hannu Kiukkonen siirtyi takaisin Jyväskylään ja Juha- Matti Sirviö sekä Anssi Raitala päättivät uransa.

Seurantaan: Joukkue on muuttunut taas paljon viime kaudesta ja tämä saattaa vaikuttaa peliesityksiin varsinkin alkukaudesta, ennen kuin kaikki joukkueen jäsenet puhaltavat samaan hiileen. Myös särkymävaraa joukkueessa on vähän. Kuitenkin JoMa on varmasti viimeistään syksyllä mukana haastamassa Sotkamoa ja Vimpeliä. Joensuun kannattajien mielissä on jo varmasti kesän kohtaamiset Kiteen kanssa. Kuka tietää vaikka nämä joukkueet kohtaisivat myös pudotuspeleissä, silloin olisi ukkosta kirjastossa.

Jyväskylän Kiri

Viime kaudella käsittämättömään loukkaantumissumaan ajautuneet "Jyppiläiset" lähtevät mieluusti parantamaan viime kauden sijoitustaan ja mielivät jälleen mukaan pudotuspeleihin. Tästä paikasta Kirin ja Ankkureiden välillä tullaankin varmasti käymään kova taisto runkosarjan loppupuoliskolla. Juhani Lehtimäki on ehkä sarjan aliarvostetuin valmentaja/pelinjohtaja, joka pystyy kyllä tarvittaessa ottamaan joukkueesta tehoja irti. Joukkue on selkeästi viime vuotista vahvempi paitsi hankintojen kautta, niin myös sitä kautta että viime kesänä loukkaantuneina olleet Määttälä ja Rajala ovat pelikuntoisia. Varsinaisen täsmähankinnan Jyväskylä teki Joensuusta, kun se hankki paluumuuttaja Hannu Kiukkosen rosteriinsa. Toinen pätevä hankinta on Hyvinkäältä hankittu Tahkon mestaruusvuonna 2007 Superpesiksessä debytoinut ja vuoden tulokkaana palkittu Miikka Matikka. Lähtijöiksi merkataan Jyri Kyllönen, joka siirtyi Kempeleen Ykköspesisjoukkueeseen.

Seurantaan: Hannu Kiukkonen on ehdottomasti seuraamisen arvoinen pelaaja, joka tulee varmasti saamaan isoa roolia jyväskyläläis joukkueessa. Toinen mielenkiintoinen pelaaja on hieman pienemmällä huomiolla ollut nuori Ville Kotro. Varsinkin ulkopelissä linjapelaajan paikalla tämä pallovarma nuori mies peittoaa monen kokeneemmankin pelaajan.

Kankaanpään Maila

Ennakko-odotuksiin nähden erittäin pirteästi hallissa pelannut kankaanpääläisryhmä lähtee kuitenkin selkeänä haastajana tulevaan kauteen. Nuoreen ryhmään tuo ripakopallisen kokemusta vimpeliläistaustainen etukenttäpelaaja Marko Nygård, joka tekee paluun pelikentille muutaman välivuoden jälkeen. Viimekautisen ykköskärjen siirryttyä muualle on kankaanpääläisten omilla kasvateilla upea mahdollisuus nousta koko Superpesisyleisön tietoisuuteen. Mikäli peli ei lähde uimaan uomiinsa, tulee uudella pelinjohtajalla Jukka Karttusella olemaan kuitenkin pitkä kesä nuoren joukkueen peräsimessä. Altavastaajana sarjaan lähteminen on kuitenkin KaMa:lle kilpailuvaltti ja joukkue tulee satavarmasti yllättämään jonkun suurista kesällä, aivan kuten Sotkamon Jymy koki viime kesänä.

Seurantaan: Kesän aikana kannattaa seurata nuoren Topias Liljan peliesityksiä. Kärkietenijän roolissa pelaava nuori mies kantaa isoa roolia kankaanpääläisten sisäpelissä. Myös veljessarjan toinen painos, Elias kannattaa kirjata tulevaisuuden huippunimien joukkoon jo nyt.

Kiteen Pallo-90

Viime kaudella aina kuudenneksi yltänyt Kitee pelasi varsinkin runkosarjan lopun erittäin mallikkaasti. Sama runko jatkaa myös tänä kesänä, mutta lisäsäväyksen joukkueeseen tuo Jukka Latvalan siirto Kankaanpäästä Kiteelle. Lisäksi joukkueeseen liittyy todellisen pesislegendan Kari Hakkaraisen poika Saku Hakkarainen. Viime kaudella Sotkamoa edustanut Saku on Kiteellä nk. vuokrapelaajana. Hauskana yksityiskohtana Sakun uralta voidaan mainita tilanne viime syksyn toisesta finaalista, jolloin lyömättä oli enää kaksi lyöjää ja Toni Kohonen laitettiin Hakkaraisen edelle juoksemaan. Siirtohuhujen kohteena viime syksynä ollut lukkari Toni Laakso jatkoi myös sopimustaan Kiteen kanssa.

Seurantaan: Pelaajista mielenkiintoisin seurattava on Jukka Latvala, joka sisällä onnistuessaan pystyy ratkomaan monta jaksoa kiteeläisten eduksi. Paikallisille suurta herkkua ovat varmasti myös Kiteen ja Joensuun kohtaamiset kesän aikana.

Koskenkorvan Urheilijat

Viime vuonna runkosarja päättyi Koskenkorvan osalta kahdeksanteen sijaan. Vastaan tuli Sotkamo, joka passitti ilmajokiset kolmessa pelissä laulukuoroon. JymyJussien paikallisvastustaja lähteekin tulevaan kauteen selkeästi muutamaa viime kautta kepeämmällä materiaalilla. Viuhkan varteen tarttuneella sotkamolaislähtöisellä Tomi Niskasella on täysi työ hilata ilmajokiset pois syksyllä käytävistä kuolemanotteluista. Koskenkorvan toiminnanjohtaja vaihtui myös kauden alla, kun seuran nokkamies siirtyi uuden Duudsonit-teemapuiston yrittäjäksi. Uusia kasvoja joukkueessa ovat kärkietenijä Jouni Koskela, joka siirtyi Kossuun Alajärveltä. Vaihtaja Antti Pukkinen Jyväskylästä ja Mikko Mahlamäki JymyJussien Ykköspesisjoukkueesta. Lisäksi Kouvolasta Roni Vartama tuli vahtimaan kakkospuolen Antin monttua. Nähtäväksi jää onko Roni mies paikallaan vai onko Sähkökoje-Areenalla "Monttu auki". Lähtijäpuolelta löytyvät sellaiset nimet kuin Mikko Vainionpää, Veli-Pekka Yli-Hirvelä sekä Juha Puhtimäki ja hanskat naulaan lyöneet Juha Suorauha ja Sami Karjala.

Seurantaan: Koskenkorvan sisäpelin kannalta lähes kaikki lepää Jere Dahlströmin harteilla. Jerellä on lyönnin oltava risussa mikäli joukkue meinaa pisteistä taistella. Harjoituspeleissä kotiuttaminen on pääosin ollut Dahlströmin vastuulla. Pallo on kuitenkin pyöreä ja kaikki on mahdollista.

Kouvolan Pallonlyöjät

Viime kaudella ailahtelevasti pelannut Kouvola on saman ongelman edessä kuin SM-liiga; kuinka homma toimii ilman Jokereita? Viime kauden ehdottomat vastuunkantajat Sami Joukainen ja Ismo Ankkuri vaihtoivat mustakeltaiset paidat toisiin väreihin. Tulopuolella lyöntivoimaa tuovat Seinäjoelta saapuva Juho Toivola ja Kempeleen Kiristä lähtenyt Joni Meriläinen. Joukkueen siirtomarkkinat ovat joka tapauksessa miinusmerkkiset ja pudotuspeleihin pääsy vaatisi jo pienoisen ihmeen.

Seurantaan: Seinäjokisten katseet ovat varmasti Juho Toivolan esityksissä. Nuori mies pelasi viime kaudella nuosujohteisen kesän ja tulee olemaan Kouvolan "the pallonlyöjä", jonka varassa kotiutukset paljolti ovat. Muita seurattavia on ainakin Tommi Mäentausta, joka on yksi koko sarjan nopeimmista kärkietenijöistä.

Pattijoen Urheilijat, Raahe

Kolmena edelliskautena mitalipeleissä pelanneilla raahelaisilla on tulevana kesänä täysi työ toistaa edelliskausien temppunsa. Joukkue ei viime kaudesta merkittävästi ole pelaajamateriaaliltaan heikentynyt, mutta viime kaudella samoista sijoista taistelleet JymyJussit, Joensuu ja Kitee ovat puolestaan taas vahvistuneet ja tämä saattaa heikentää PattU:n asemaa runkosarjassa. Joukkue selvittänee tiensä kuitenkin vaivatta kahdeksan parhaan joukkoon, mutta tästä eteenpäin tie saattaa olla kivinen. Toisaalta pudotuspeleissä kaikki on mahdollista. Viime kauden jälkeen joukkue hankki rosteriinsa uransa ensimmäisen itä-länsiottelun pelanneen Paavo Pellon Seinäjoen JymyJusseista, pesäpallokenttien kiertolaisen Antti Vihtkarin Oulun ykköspesis joukkueesta sekä lyöjäjokeri Jarmo Viittasen samasta osoitteesta. Näiden vahvistusten rohkaisema Pattijoki ilmoitti lähtevänsä tulevaan kauteen mestaruus mielessään.

Seurantaan: Viime vuonna tasoaan huimasti varsinkin sisäpelissä nostanut Paavo Pelto tulee olemaan Pattijoen sisäpelin primusmoottori, jonka kentällemenon onnistuminen näyttelee suurta osaa kärjen pelissä. Tästä ei Paavo tietenkään ota mitään paineita, vaan jatkaa siitä mihin viime kaudella jäi.

Sotkamon Jymy

Kaikkien aikojen menestynein pesäpalloseura ei lähde tulevaan kauteen niin suurena ennakkosuosikkina, kuin parina aikaisempana vuonna. Tai oikeastaan voidaan sanoa, että haastajia on nyt viimeisimpiä kausia enemmän. Kainuun kultajuna on saanut uuden kuljettajan, kun Mikko "Doksa" Korhonen vaihtoi räpylän ja mailan amerikkalaiseen keksintöön, joka tunnetaan pesäpallopiireissä myös merkkiviuhkana. Sotkamolaisten menestymään tottunut runko jatkaa edelleen pelaamista, kun edes Jani Komulaista ei voinut vastustaa Nälkämaan laulun-kutsua. Nuoria pelaajia on ajettu sisään ja viime kaudella länttä ja itääkin pelannut Niko Korhonen nousi lajin suurten nimien joukkoon. Sama meno vaikuttaisi hallipelien perusteella jatkuvan.

Seurantaan: Sotkamon mielenkiintoisin seurattava on ehdottomasti Mikko Kuosmasen korvannut etunimikaima Korhonen. Kesän edetessä nähdään minkälaiseksi pelinkehittäjäksi uusi pelinjohtaja osoittautuu ja mitä vaikutuksia pelinjohtajan vaihdosta on Sotkamon pelitapaan.

Vimpelin Veto

Joukkue jatkaa pääasiassa samalla rungolla, kuin viime kaudellakin. Suurin muutos tapahtui pelinjohdossa, kun Maila-Jussien kanssa pronssia ja Nurmon Jymyn kanssa hopeaa saavuttanut Jussi Järvinen korvasi Risto Ojanperän viuhkassa. Harmaita hiuksia Järviselle ilmaantui kevään kynnyksellä, sillä Vimpelin alkukauden etukenttäsuunnitelmat menivät uusiksi, kun sieppari Tuomo Lönnmark loukkasi kätensä valitettavassa työtapaturmassa. Aikaisemmin lukua oli joutunut ottamaan jo ykkösvahti Antti Kuusisto, joka kärsii mykoplasmasta. Molempien pelaajien toivotaan kuitenkin palaavan remmiin ennen kauden alkua.

Seurantaan: Alkukauden mielenkiintoisin seurattava on vimpeliläisten etukenttä, mikäli jo vuosia etukenttää luutinut tutkapari Lönmark-Kuusisto eivät ole kauden alkaessa pelikuntoisia. Tällöin etukentälle saatetaan istuttaa esimerkiksi viime vuonna A-pojissa etukentällä pelanneet Matias Rinta-Aho ja Joonas Lassila. Joka tapauksessa Vimpelin tilanne on tukala. Sotkamon tapaan seurantaan kannattaa ottaa myös "uusi" pelinjohtaja.

JY


Takaisin uutisiin

 • grano
 • unico_logo
 • metehe png logo
 • Koff
 • seepee
 • Kulta_katriina_logo
 • piristeel
 • nordea
 • Intersport
 • lähitapiola
 • ilkka
 • sjoenenergia
 • seira
 • prp
 • op
 • Kodin remonttiykköset
 • PIKI logo pysty
 • karhu
 • bstr
 • värimiehet_punainen_ulkolinja
 • atria-logo
 • salotta
 • Gemifin.JPG
 • alma
 • tukkutalo
 • Nyqs nettios
 • Fysiopiste
 • Etappi 1

Naamakirjassa

 • eepee110
 • Seinäjoki-logo
 • BSTR
 • prp-jumyjussit
 eepee110
 Seinäjoki-logo
 BSTR
 prp-jumyjussit